Konversio-optimoinnin työvälineet
Konversio-optimoinnin työvälineet
Konversio-optimoinnin työvälineet sisältää niin analytiikkaa kuin personointiakin. Vaikka data on ensiarvoisen tärkeää konversio-optimoinnissa, ei tervettä järkeä sekä asiakasta saa unohtaa. Itse asiassa kaikki mitä tehdään, tehdään lopulta asiakkaan tarpeiden pohjalta.
Analytiikkatyökalut
Analytiikka on konversio-optimoinnin peruskivi. Ilman tietoa vierailijoiden käyttäytymisestä sivulla, on hankalaa optimoida tai löytää sivuston heikoimmin toimivia osa-alueita.
Analytiikkatyökaluja ja datan tulkintaa käydään läpi tarkemmin analytiikka osiossa, mutta on tärkeää tietää ainakin tärkeimmät työkalut jotka jokaisella sivustolla on oltava käytössä.
- Google analytics
- Google Search Console
- Google Tag Manager
- Hotjar lämpökarttatyökalu
Konversio-optimointioppaan etusivulle
Näistä Google Analytics ja Search Console on tärkeimmät ja oikeastaan ehdottomat vaikka et tekisikää konversio-optimointia sen enempää. Analytiikkatyökaluista Tag Manager ja Hotjar anatavat tarkempaa tietoa kävijöiden liikkeistä ja klikkauksista sivulla.
Järkevä lähestymistapa uudelle sivulle on ottaa heti käyttöön Analytics sekä Search Console ja kun sivustolla on liikennettä enemmän ja tärkeimmät perusjutut on kunnossa, voidaan lisätä Hotjar, sekä Tag Manager. Nämä työkalut ovat maksuttomia(tiettyyn rajaan saakka) ja niiden asentaminen sivustolle on helppoa.
Google Analytics perustiedot kertovat trendin, mutta sisältä löytyy tarkempia tietoja vastaamaan lähes mihin tahansa ”miten, missä ja milloin” kysymykseen.
Kun haluat saada mahdollisimman tarkkaa tietoa sivustokävijöistäsi ja sivustosi kehityskohdista, voit yhdistää useamman analytiikkatyökalun tehokkaaseen käyttäjätestaamiseen. Tällöin et enää joudu arvailemaan, vaan saat konkreettiset tiedot askelista joilla etenet kohti parempaa verkkosivun tehokkuutta.
Analytics on kuitenkin myös täynnä ylimääräistä tietoa, jolla ei ole varsinaista hyötyä juuri sinun liiketoimintasi kehittämiseen. Tutustu Analyticsin ominaisuuksiin ja poimi ne osa-alueet joita tarvitset.
Ensimmäisenä on kuitenkin hyvä aina miettiä mihin kysymyksiin tahdot vastauksia.

Käyttäjätestaus työvälineenä
Vaikka analytiikka kertookin meille datan kautta tärkeitä huomioita sekä kehityskohtia, on sivuston tärkein tavoite olla kohdeyleisölle mahdollisimman selkeä ja hyvin myyntiä tuottava. Tästä syystä käyttäjätestaus on oleellinen työväline konversio-optimoinnissa.
Käyttäjätestaus on nimensä mukaisesti testausta, jossa oikeat, mielellään sivustosi kohderyhmää olevat, henkilöt käyttävät sivustoasi valvotusti. Testin ylläpitäjä voi antaa tarkkoja tai epämääräisiä ohjeita joiden toteutumista seurataan ja valvotaan.
Esimerkkejä tehtävistä
- Osta lahja lapsellesi
- Etsi tuote xxx ja osta se
- Selvitä toimituskulut yyy:lle
Lisäksi on hyvä testata erilaisia epämääräsempiäkin toimintoja. Esimerkiksi vaikka ostaisitko sivulta, tai tuntuuko sivu luotettavalta.
Muista aina käyttäjätestauksessa luottaa enemmän omiin havaintoihisi kuin testaajien omiin kertomuksiin.
Käyttäjätestaajien hankinta
Mistä sitten löydät sopivia ja oikeanlaisia käytäjätestaajia. Oman tiimisi sisältä voit saada hyviä ajatuksia, mutta ”kuplautuminen” valitettavasti voi estää näkemästä tärkeimpiä huolia tai ongelmia. Kun teet töitä oman sivustosi kanssa, häviää väistämättä ulkopuolisen, eli asiakkaan näkemys.
Hyvä keino etsiä käyttäjätestaajia on esimerkiksi alan FB ryhmät ja keskustelupalstat. Oletetaan että teet konversio-optimointia autotarvikkeita myyvälle verkkokaupalle. Etsi alan FB ryhmä ja pyydä ylläpitäjältä lupa etsiä testikäyttäjiä projektiisi. Muista, että kukaan ei tee sinulle työtä ilmaiseski, joten vaikkapa 20-50€ lahjakortti verkkokauppaasi on todella tehokas keino löytää potenitaalisia asiakkaita testaajiksi. Lahjakortin kanssa näet myös sen, ostaako nämä henkilöt oikeasti sivustolta. On aina eri asia kertoa sivun olevan hyvä ja helppo ja luotettava, kuin oikeasti laittaa rahaansa kyseiselle sivulle.
Personointi verkkosivulla
Sivustollasi ei käy kahta täysin identtistä vierailijaa. Kuitenkin perinteisesti verkkosivut ovat olleet ja näyttäneet kaikille samalta.
Mitä sitten personoinnilla tarkoitetaan?
Otetaan esimerkki kevyestä personoinnista.
Vierailija 1 saapuu sivustollesi laskeutuen sivulle ”vastuullinen vaatetuotanto”. On siis loogista tarjota hänelle tietoa yrityksenne vastuullisuudesta myös muilla sivuilla.
Vierailija 2 saapuu sivustolle laskeutuen sivulle ”lastenvaatteet”. Hänelle on siis oleellista tarjota tietoa yrityksen tarjoamista lastenvaatteista.
Sivustoa voidaan muokata erilaisilla personointityökaluilla vastaamaan paremmin asiakkaiden tarpeisiin.
Hyviä personointityökaluja löytyy esimerkiksi
- Omniconvert (helppo ja monipuolinen ”all in one” ohjelma)
- Frosmo
- Rightmessage
Huomaa aina valitessasi työkalua, että hinnoittelu on useimmiten kävijämääräpohjaista. Eli mitä enemmän sivustollasi on vierailuja, sen enemmän maksat. Tämä on toki ihan OK, mutta kannattaa huomioida varsinkin suurivolyymisillä ”neuvontasivuilla” joissa asiakaskohtainen tuotto on pieni.
A/B Testaus
A/B testaus on konversio-optimoinnin validointikeino. Kun olet tutkinut dataa (analytiikkaa sekä käyttäjätestauksia) ja löytänyt kehiyskohtia, et voi suoraan lähteä tekemään korjauksia ja toivomaan että homma toimisi. Tässä tapauksessa avuksesi tulee A/B testaus.
A/B testaus tarkoittaa käytännössä toimintaa, jossa sivustostasi luodaan ”korjattu”versio johon ohjataan esimerkiksi puolet kävijöistä. Asetetaan testille tavoite ja katsotaan kumpi versio (alkuperäinen vai muokattu) tuottaa enemmän haluttuja konversioita.
A/B testaukseen on monia eri ohjelmia, jotka ovat usein helppoja käyttää ja tuovat selkeästi esille kumpi versio on voittava. Ilmainen ohjelma tähän on Googlen oma Optimize, jonka asentaminen vaatii Tag managerin käyttöönoton.
Maksullinen, erittäin helppokäyttöinen ohjelma on Convertize.com. Tässä, kuten monissa muissakin ohjelmissa on maksuton 30vrk testiaika.
A/B testaus on olennainen ja jatkuva osa verkkosivun ja verkkokaupan optimointia. Optimaalisessa tilanteessa sivustollasi on jatkuva A/B testi päällä siten, että kun edellisen testin voittaja on selvinnyt, alkaa uusi testi.
Esimerkki:
Teet sivulle muokkauksen B sivuston alkuperäisen version ollessa A.
50 000 vierailijan käytä sivulla huomataan, että B on tehokkaampi kun A. Joten otetaan käyttöön B. Nyt aletaan testaamaan B vaihtoehtoa vastaan vaihtoehtoa C. Näin jatkaen tehostetaan sivun toimivuutta jatkuvana prosessina.