Sivun konversio-optimointi
Sivun konversio-optimointi konkreettisesti
Sivun konversio-optimointi otetaan työn alle vasta tässä vaiheessa opasta. Tälle on syynsä. Jos aloitetaan sivun optimoiminen ilman ymmärrystä liiketoiminnan kokonaisuudesta, mennään pahasti metsään. Ilman tietoa asiakassegmenteistä, emme voi keskustella asiakkaan tarpeista käsin.
Nyt kuitenkin sinulla on ymmärrys
- Ostoputkesta
- Tärkeimmistä asiakassegmenteistä
- Sivustosi heikoimmin toimivista osa-alueista
- Sivustosi parhaiten toimivista osista
- Asiakkaiden tarpeista
Sivun konversio-optimoinnin aloitus
Ensimmäinen askel on määritellä sivulle tavoitteet.
Mieti, mikä on sivun päätavoite (1 tavoite/sivu) ja mahdollisesti 1-2 pienempää tavoitetta.
Esimerkkikaupassamme voisi vaikkapa pääsivun tavoite olla saada asiakas siirtymään seuraavalle sivulle (kategoriasivu). Toissijaiset tavoitteet voivat olla esimerkiksi saada vierailija soittamaan tai tilaamaan uutiskirjeen.
Usein esimerkiksi uutiskirjeen tilaaminen on nostettu sivun ”ykkösasiaksi”, jolloin se väistämättä häiritsee päätavoitetta.
Nyt kun tavoite on selvillä, siirrymme tutkimaan analytiikkaa. Moniko pääsivun kävijä nyt toteuttaa halutun toimenpiteen, ja miten vierailijat liikkuvat sivulla.
Tässä tarvitaan vähintään Google analytics, sekä jokin lämpökarttatyökalu, esimerkiksi Hotjar tai Crazyegg. Itse käytämme visual website optimizer palvelua, joka tosin on maksullinen, mutta mahdollistaa niin lämpökartat kuin A/B testauksen sekä personoinninkin.
Aina on hyvä idea teettää myös vertaistestaus, jossa sivuston potentiaaliset asiakkaat käyttävät sivua valvotusti. Kerää heiltä mahdollisimman tarkat huomiot sivun toiminnasta.
Kun sivun tämän hetken tilanne on saatu selvitettyä ja siitä on tarkka ja dokumentoitu kuva, siirrytään seuraavaan vaiheeseen
Sivun muokkaaminen datan avulla
Sivun analyysin ja nykytilanteen perusteella tehdään arvio sivun kehityskohteista. Se voi olla esimerkiksi
- Sivun arvolupauksen kehittäminen
- CTA:n muokkaaminen selkeämmäksi
- Sivun tekstien muokkaaminen
- Sivun ylimääräisten häiriöiden poistaminen
- Sivun nopeuttaminen
- Kuvien muokkaaminen/vaihto.
Analytiikan kautta olet nähnyt koskeeko ongelma pääasiassa mobiilia, pöytäkonetta vai molempia. Näiden tietojen valossa teet muokkauksia sivulle.
Sivun konversio-optimointi ja A/B testaus muutoksille
Kun tarvittava muutos on ensin tunnistettu ja sille on korjaus kehitetty, tahdomme tietää onko hypoteesimme oikea.
Voidaan tässä esimerkissä ajatella meidän huomanneen etusivulla epäselkeyttä arvolupauksen ja CTA painikkeen kohdalla. Teemme muokkauksen, jossa tuomme selkeästi parilla lauseella ilmi sen, mitä sivustomme tai kauppamme tarjoaa, sekä laitamme selkeästi erottuvan CTA nappulan, johon kehotteeksi esimerkiksi ”Selaa tuotteita”.
Nyt otamme käyttöön A/B testausohjelmiston, esimerkiksi Googlen optimizen, tai jonkin maksullisen vaihtoehdon.
A/B testin toteutus
A/B testin toteutuksessa on AINA parempi testata vain yhtä muutosta kerrallaan. Tällöin voimme varmistua jokaisen yksittäisen muutoksen tehosta. Tässä tapauksessa esimerkiksi uusi arvolupaus voisi nostaa konversioastetta 10%, mutta CTA muutos taas laskea 5%. Kokonaisuus jäisi plussalle, mutta meiltä jäisi suuri potentiaali hyödyntämättä. Ongelmaksi muodostuu se, että mikäli sivustolla ei ole merkittävää vierailijamäärää, voi yhden testin teko kestää pitkään. Näinollen mieti tarkasti kuinka toteutat AB testin mahdollisimman tehokkaasti. Periaatteessa monilla alustoilla voi toteuttaa myös ABC testejä, joissa kaikkia variantteja pyöritetään ja tehdään niistä yksi ”parhaiten toimiva” kokonaisuus. Sama ongelma silti pätee kävijämäärien suhteen.
Paljonko vierailijoita on riittävästi?
CXL:n Peep Lajan mukaan sopiva määrä A/B testaamiselle on 1000 konversiota kuussa. Tämä tarkoittaisi kyseisen sivun tapauksessa siis tuhatta siirtymää etusivulta seuraavalle sivulle kuukaudessa. Mikäli muutoksen tuoma kehitys (suuntaan tai toiseen) on merkittävä, se voidaan validoida nopeammin kuin pienempi ero. Näinollen suurempien muutosten ja vaikutusten tekeminen on perusteltua pienen volyymin sivuilla.
Älä pelästy vierailijamäärien vaatimuksia. Muista kuitenkin pitää maalaisjärki mukana. Jos sivulla on kymmenen kävijää, heidän tekemisistään ei voi vetää mitään johtopäätelmiä, mutta muutaman sadan jälkeen voi merkittävät muutokset olla jo havaittavissa. Sitten vain seuraavaa testiä tekemään.